Zin en reflectie

Zingeving en reflectie vormen de kern van mijn werk in vitaliteit en welzijn. Ik gebruik “Levende Kaarten”, een speciale aanpak van het Ministerie, om inzichten en denkwegen treffend te verbeelden.

Kaarten werpen een specifiek perspectief op ons leven en de wereld om ons heen. Ze vertellen ons waar we zijn en hoe we ergens kunnen komen. En ook geven ze inzicht in plekken die we beter kunnen vermijden. Een sterke metafoor om mee te werken dus! Met elkaar een kaart maken is een prachtig proces: analytisch én creatief. Het is denken én doen. Dat maakt een Levende Kaart zo krachtig!

Als kind tekende ik plattegronden van tuinen die het hele jaar in bloei stonden en verzon ik fictieve landen waar zich de meest wilde avonturen zich afspeelden. In het bos speelde ik Robin Hood en kwam erachter hoe ontzettend lastig het is om een kaart te tekenen van het bos met al die kleine sluippaadjes erop.

Deze passie heb ik nooit meer losgelaten en nu verzorg ik lezingen, workshops, cursussen en maak ik kaarten in opdracht.

Lezingen

De geschiedenis van de landkaarten biedt een prachtige spiegel van ons bestaan. Fouten werden eeuwenlang in stand gehouden, vanwege de autoriteit van de bedenker. Het continent Afrika is in onze gedachten , vanwege de manier waarop wij kaarten tekenen. Hele bergketens die niet bestaan, maar toch ruim 100 jaar op landkaarten hebben gestaan doordat kaartenmakers elkaar natekenden. Er zijn avontuurlijke, grappige, interessante en ernstige verhalen over landkaarten.

Met meer dan 20 jaar studie en ervaring vind ik het leuk om jouw vraagstuk of thema te belichten vanuit cartografie en navigatie. Daag me maar uit, het wordt leuk!

Workshops

Ik bied workshops en cursussen aan die zijn afgestemd op een thema van jou of jouw organisatie. Dit kan je  prachtig combineren met activiteiten zoals een Camini of Yoga, zodat je vanuit een ontspannen lichaam de creativiteit aanboordt.

Ik heb dit onder andere gedaan op symposia voor zorg en welzijn, om in korte tijd met elkaar tot nieuwe inzichten te komen. Maar bij een oud hofje, om met de buurt een blik in de toekomst te werpen. Op festivals om eenzaamheid bespreekbaar te maken tot drie daagse retraites om echt de diepte in te gaan in jouw levensverhaal.

In opdracht

Ik maak ook kaarten in opdracht: Mo Gawdat, voormalig topman bij Google X en auteur, bezocht Nederland voor een lezing over zijn boek “Solve for Happy”op uitnodiging van Action for Happiness. Het Ministerie van Geluk maakte een speciale landkaart van het boek, wat hem dan weer gelukkig maakte. Het Expertisecentrum Familiezorg ontwikkelde samen met dit Ministerie een landkaart over hun beleidsplan met een focus op teamdynamiek, kansen, bedreigingen en strategische doelen Voor de lancering van Tijdschrift Het Zoet in Arnhem maakte ik een plattegrond met wandelopdrachten om deelnemers met elkaar te verbinden.