Camini: de kracht van de stilte

Wat is een Camini?

Veel mensen kennen de pelgrimage naar Santiago de Compostella. In het kort wordt die ook wel Camino genoemd. Wij verzorgen mini pelgrimages: een Camini. Anouk Poll en ik doen dat sinds 2013.

Bij de Camini is ruimte voor jouw eigen onderwerp op een bijzondere manier: door te pelgrimeren. Je kan een vraagstuk al helder voor ogen hebben of, zoals dat in pelgrimstochten vaak gaat, de route biedt je een nieuwe vraag of een ander perspectief op jouw vraag.

Hoe gaat dat in z’n werk?

De kern van een Camini bestaat uit het met elkaar wandelen in stilte. Vaak gevoed door een levensthema en idealiter ook met een gedeelde maaltijd.

In de jaren hebben we prachtige vormen gevonden, een Camini…

  • … met een picknick in het park in Baarn
  • …met brood bakken in het bos, samen met Bakkerij de Eenvoud
  • …vanuit een atelier waar we ook een heerlijke maaltijd deelden.
  • …op een congres van In voor Mantelzorg
  • …als lunchpauze wandelingen
  • …als dagactiviteit in het Dominicanenklooster in Huissen
  • …als weekend-pelgrimage in het Dominicanenklooster in Huissen

En zo hebben we Camini’s verzorgd in het midden van het bos Den Treek en evenzeer in het hartje van de stad Utrecht. Stilte kan je met elkaar maken!

Blogs & Artikelen

Blogs van deelnemers
Joke Pruis schreef in 2019 een ontwapenend verslag van een Camini weekend.

En Anne van Winkelhof schreef voor het Klooster in Huissen een verslag met als titel Een pelgrim puber.

Wandelmagazine (2017)
Voor Wandelmagzine mocht ik in 2017 een artikel schrijven over ervaringen met de Camini. Zie hieronder de inleiding en lees de rest op hun site…

“Eerst liepen we samen zonder te praten”, vertelt Dennis, ”En later liepen we ook echt in stilte met elkaar.” Zijn woorden doorbreken de stilte en klinken na in de kalme, warme sfeer na onze camini op het werk. Als ik de kring rondkijk zie ik instemmend geknik. Zijn woorden raken precies de kern: het duurt altijd even om je comfortabel te voelen met de stilte. Maar als je daar eenmaal bent, is het een hele drempel om dat weldadige gevoel te doorbreken met praten. Na een minuut of tien neemt de agenda de overhand: we moeten toch echt weer eens aan de slag. De pauze is voorbij.

Lees verder op de website van Wandelmagazine.

AmersfoortNU (2015)
Redelijk in het begin van de ontwikkeling van de Camini werden we geïnterviewd voor AmersfoortNU. Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen, waarin we onze fascinatie uitspreken en zoektocht delen naar de kracht van stilte…

Ervaringen van deelnemers

“Het laat je broeden op een vraag die je mee kunt nemen op dit zwijgende, zintuiglijke avontuur. Ik voel de wind, de stenen en aarde waarop ik loop, heel bewust, mijn connectie met de natuur, de symfonie van de ganzen. De Camini verbindt je met de anderen –die je niet kent- maar die je hoort lopen in hetzelfde ritme, ieder in zijn/haar eigen verhaal. Bij terugkomst is het delen van de details die voor jou belangrijk zijn een mooie manier om het af te sluiten en de verbinding met elkaar te bevestigen.”

 “Rust in de natuur en daarna leuke gesprekken met heerlijke lunch. Dank! Probeer de rust van bos, wandelen, de mensen bij mij te houden of terug te vinden in de dagelijkse drukte.”

 “Voor mij is de kracht van de Camini de rust, en het samen zijn maar toch de stilte ervaren. Ook bezinnen en opladen.”

 “Het is voor mij een manier om te bezinnen, maar vooral ook om los te komen.”

Heb je interesse?

Wil je ook wel eens een Camini meemaken? Voor op jouw werk of bij jou in de buurt? Neem dan gerust contact met ons op! Leuk!