Het Gelukkigerwijspad

Het Gelukkigerwijspad nodigt je uit voor een ontspannen wandeling door enkele van de meest schilderachtige delen van midden Nederland. Dit pad biedt meer dan alleen een mooie route; het is een kans om de eenvoud van het pelgrimeren te omarmen en je eigen ritme te vinden te midden van de natuur en rustige dorpjes.

Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon een dagje rust zoekt, dit pad is precies voor jou. Je wandelt door de bossen bij Amersfoort, langs de rivieren bij Wijk bij Duurstede, en ontdekt onderweg plekken zoals de indrukwekkende Onze Lieve Vrouwen-Toren en het gezellige Boek & Koek in Maarn. Het is een ideale route om even te ontsnappen aan de hectiek van alledag en te genieten van de stilte en schoonheid van het landschap.

Elke stap brengt nieuwe perspectieven en is een kans om te reflecteren en te genieten van de momenten van rust. Het Gelukkigerwijspad is niet alleen een fysieke reis, maar ook een mentale, waarbij de eenvoudige vreugden van het leven centraal staan.

Ontstaangeschiedenis

In 2016 kreeg ik de eerste ideeën voor het Gelukkigerwijspad. In de jaren ervoor had ik al het ontwerpproces doorlopen voor de tinnen Geluksmunt en de landkaart “Op weg naar geluk”. De Gelukspostegel was er vanwege Geluksbrieven. Al deze dingen kregen een mooie plek in het Pelgrimspakket. De omgeving waar de route zou lopen ken ik door en door. Als kind speelde ik in de bossen van Den Treek Robin Hood, in de zomers was ik bij het Henschotermeer en later waren mijn hardlooprondjes bij de Soesterduinen.

Ik verbond mijn pelgrimservaring met mijn passie voor creativiteit en bouwde zo ieder deel van het pelgrimspakket: van concept tot vormgeving tot uitvoering en in 2017 zag de route het levenslicht. Mijn missie is duidelijk: voor wie dichtbij huis ook de kracht en schoonheid van pelgrimeren wil ervaren, kan hier terecht.

Over het landschap

Het Gelukkigerwijspad maakt gebruik van de veelzijdigheid van het Utrechtse landschap. De weelderige bossen tussen Amersfoort, Doorn en Rhenen. De openheid van het rivierenlandschap richting Wijk bij Duurstede. De kleine dorpjes die langs de meanderende Kromme Rijn liggen en de stuifzanden van de Soesterduinen. In een week wandelen zie je rijkdom van veranderende landschappen.

Bijzondere plekken

Wanneer je aan de voet van de Onze Lieve Vrouwen-Toren staat en naar boven tuurt ervaar jou groot de toren is. Een bijzondere plek op de route vind ik de uitkijktoren bij de st Helena Heuvel, omdat je vanaf daar de toren in de verte kunt zien. Het laat de kracht zien van hoe je in kleine stappen zulke afstanden kunt afleggen. De route staat bol van mooie plekjes om te ontdekken: Boek & Koek in Maarn, met een altijd gastvrij ontvangst of de Bibliotheek in Rhenen. Beide plekken waar Gelukkigwijzers op te halen zijn!

Wetenswaardigheden

Als je goed kijkt naar de vormgeving van het routeboekje, de ansichtkaarten, het moderne bidprentje en het paspoort dan kan je misschien wel zien dat het twee kaarten zijn die over elkaar heen gezet zijn. Op de oude kaart staat nog een weg tussen Wijk bij Duurstede en Amersfoort, die is misschien wel te herkennen aan de witte wegwijzer bij het Treekerpunt. Maar vooral: ik heb ze zo op elkaar geplakt dat de moderne kaart en de oude kaart elkaar overlappen. Zoals in veel van mijn ontwerpen: oud en nieuw ontmoeten elkaar.

De vijf kernwaarden van het Gelukkigerwijspad komen voort uit een mooie mix van jarenlang zelf pelgrimstochten lopen, studie in Tai Chi, Yoga en meditatie en vanuit mijn werk als onderzoeker, trainer en adviseur in zorg en welzijn. Een hele mooie mix van ervaring en kennis. In de Academie van Geluk, Welbevinden en Plezier kan je er meer over leren voor jouw dagelijks leven.

In de media

Het Gelukkigerwijspad krijgt veel aandacht in de media, hier geef ik je een paar voorbeelden: