Avontuur

Je volgt de Waal van Millingen aan de Rijn tot aan de Noordzee. De route is 200 km lang en is in twee weken prima te wandelen. Er is geen vaste route: je struint tussen de rivier en de dijk. Je gaat letterlijk buiten de gebaande wegen en vindt zo jouw eigen weg. In de routegids staat goed beschreven hoe je jouw weg vindt. Bijvoorbeeld met herkenningspunten, zodat je niet onnodig verdwaalt.

Bezinnen

Struinen betekent “rondsnuffelen om te zien of je iets kunt vinden”. Op het Struinpad word je ook uitgenodigd om dat figuurlijk te doen: al struinend stil te staan bij jouw leven van alledag. Samen of alleen. Het Struinpakket biedt allerhande tips en extra’s hoe je de natuur en de route kunt benutten.

Natuur

Het landschap rondom de Waal is wild en veranderlijk. De waterstand en het jaargetijde bepalen de route. Met de stroom en beweging van de rivier aan je rechterhand en het strand en uiterwaarde aan je rechterhand kabbel je richting de Noordzee. Ervaar het landschap door met je blote voeten door de Waal te gaan en over de strandjes. Gebruik de natuur als spiegel voor jouw welbevinden.

Meer info

Op de website van het Struinpad vind je veel meer praktische en actuele informatie. Je kunt een Struinpakket in de webwinkel krijgen, zowel op de site van het Ministerie als op die van het Struinpad.

Het Struinpad in vogelvlucht…

Het Struinpakket

Met het Pelgrimspakket ga je goed voorbereid op weg. Met het pakket krijg je natuurlijk de routegids, maar ook talloze andere elementen die de jou op weg helpen om deze route meer diepgang te geven. Daarmee kom je tot het prachtige trio: avontuur, bezinnen en natuur.

De Routegids
In de routegids vind je detailkaarten en vooral verhalen hoe je kunt struinen in de verschillende gebieden. Je vindt er adressen, tips en inspiratie over hoe jij jouw eigen reis samenstelt. Ook zul je er verschillende verhalen over wandelen en bezinnen in terugvinden. Hieronder zie je een voorbeeld.

Vier prachtige ansichtkaarten met enveloppen
Besteed één of enkele uren tijdens het wandelen aan iemand die jou dierbaar is. Denk alleen aan zijn of haar mooie eigenschappen. Beschrijf ze zo mooi als je maar kan. Maak er een ode van, een loflied! Of misschien zit je wel aan de oever van de Waal en laat je jouw gedachten meevoeren op het geluid van het water. Deel de inzichten die je opdoet met wie jou dierbaar is.

Er zitten vier prachtige ansichtkaarten in het pakket met foto’s die gemaakt zijn op het Struinpad. De afbeelding hiernaast is één van de ansichtkaarten.

Amulet
Je krijgt een amulet die je aan het begin van jouw route kunt vullen met water uit de Waal en symbolisch kan je een thema, woord of gedachte aan jouw amulet koppelen. Zo draag je deze letterlijk mee tot aan de Noordzee waar je kunt kiezen om het letterlijk los te laten.

Vuilniszakje Gebruik het biologisch afbreekbaar vuilniszakje om zwerfafval mee te nemen. Langs de Waal staan lang niet altijd vuilnisbakken, dus alles wat jij mee kan nemen helpt enorm om de natuur schoon te houden. Laat zo de wereld mooier achter. De kans is groot dat jij ook al op een mooiere route wandelt door het werk van andere wandelaars en vrijwilligers.

Kompaskaarten
Je krijgt twee kompaskaarten waarmee je jouw gedachten kunt ordenen tijdens jouw reis. Op de voorzijde zie je een kwadrant, op de achterzijde in de vorm van een ruit. Zo kan je op verschillende manieren jouw thema ordenen. Bij het kwadrant kan je verzamelen wat jouw thema oproept op het niveau van hart, hoofd, lichaam en ziel. Op de ruit-zijde kan je opschrijven welk gebeurtenissen jouw naar jouw doel leiden (noord), weghouden (zuid) en waar valkuilen liggen (west) en waar je helpers vindt (oost).

De kompaskaarten zijn gedrukt op stevig karton, zodat je er makkelijk op kunt schrijven.

Struindoosje
In het Struinpakket zit ook een aluminium Struindoosje. Een klein doosje voor het bewaren van mooie herinneringen: een klein veertje, een kaartje van waar je geslapen hebt, een notitie. In het doosje zit ook een aantal kaartjes. Die gebruik je om onderweg mooie wensen achter te laten. Misschien wel na een goed gesprek, een lekker maaltijd of een heerlijke nachtrust.

Op deze manier maak je verbinding met anderen tijdens jouw route en laat je een spoor aan vriendelijkheid achter waar je dankbaar op terug kunt kijken op het eindpunt, bij strandpaal 17.01

In de media

Wandelmagazine

Aat van der Harst wandelde op het Struinpad en schreef daar een aanstekelijk artikel over voor Wandelmagazine. Hij merkt dat Struinen echt wezenlijk anders is:

Ik heb inmiddels zin gekregen om meer etappes te gaan lopen. Vooraf vroeg ik me af of struinen iets voor mij is. Ja, het is me wel bevallen. Je eigen weg vinden in plaats van een door anderen vastgelegde route te volgen is mooi. Steeds zijn er meerdere opties: loop ik over het strandje langs de rivier, over een van de paadjes ertussen, dwars door het hoge gras of over de dijk met auto’s en fietsers verderop.

Op die manier ben je wel aanzienlijk langer onderweg. Ik doe een hele dag over die 22 kilometer, maar dat is geen probleem. Ik heb alle tijd. Bij struinen hoort dat je je horloge en je telefoon thuislaat. Ik heb zelden zo tijdloos gelopen. De stroom van de rivier bepaalt mijn weg. De boten op de stroom, de koeien op mijn pad, de paarden, de diverse paadjes deels door mul zand zijn van invloed op mijn tempo. “Dat struinen, dat is wel wat.”, vertel ik aan de uitzetter van de route Wilco Kruijswijk. Die vat de essentie nog eens voor me samen: “organiseer je eigen comfort en zet de route naar je eigen hand”.

Lees het hele artikel (gratis) op de website van Wandelmagazine.

Vermelding in MaxMagazine

Een leuke verrassing was een vermelding in MaxMagazine, nadat het Struinpad genomineerd was voor Beste Wandelroute van 2020

WandelNL

In 2020 schreef Sietske de Vet een uitgebreid artikel over het Struinpad voor Wandel.nl:

“Struinen spreekt tot de verbeelding. Het roept avontuurlijke gedachten en gevoelens van vrijheid op. Maar wat zegt
Van Dale er eigenlijk over? ‘Struinen’ betekent ‘al rondzwervend kijken of je iets van je gading kunt vinden’. Je ziet mooie schelpen, steentjes, bloemen, planten en dieren. Je hoort het water klotsen, voelt de wind door je haren en ruikt de buitenlucht. Tegelijkertijd word je op het Struinpad uitgenodigd om figuurlijk rond te snuffelen en op zoek te gaan naar je eigen levenspad. Trek je je schoenen uit om door een nevengeul te waden? Loop je langs een kudde konikpaarden? Of volg je liever de dijk langs pittoreske plaatsjes? Het gaat er bij deze route om dat je je eigen comfort vindt in een situatie die telkens anders is. Bovendien maakt de aanwezigheid van het stromende water je hoofd leeg.”