Meer balans door de Chakra Check

Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Het werken met chakra’s biedt je de kans om op een bijzondere manier aan jouw vitaliteit te werken. De 7 chakra’s bieden een perspectief op verschillende aspecten van jouw zijn. Van hele basale gevoelens, tot contact met anderen en met het grote geheel. Zweverig? Nee hoor: het is super concreet. Het enige dat van jou verwacht wordt is dat je radicaal eerlijk tegen jezelf bent en steeds kleine stapjes zet om in balans te komen en te blijven.

Elk chakra kent haar eigen kenmerken en aandachtspunten. En daar ligt gelijk al een kracht: alles wat je aandacht geeft, groeit! Gebruik dus vooral deze aandachtspunten om een focus te leggen op wat je wilt. Misschien wil je ergens meer van of juist minder? Kies dan de bijpassende kleur, meditatie, oefening of iets anders wat met dat chakra samenhangt om een positieve focus te leggen op wat jij nodig hebt.

Deze aandacht, deze focus. Dat is energie. En de Chakra’s kan je zien als energiecentra. De vertaling uit het Sanskriet is ‘wiel’. Ze vormen als het ware een draaikolk van energie. Soms is deze draaikolk te heftig en klotst de energie ongecontroleerd alle kanten op en soms is het een vrijwel onzichtbaar golfje. Met beide vormen van onbalans kan je aan de slag. Al heel in het klein door een keer of wat per dag een meditatie te lezen en die te voelen. Tot hele yoga lessen op maat.

Belangrijk is wel dat een chakra niet op zichzelf staat: ze zijn onderling verbonden. Het mooiste is dus om aandacht te besteden aan de balans van ieder chakra.

En dan kan je daarin zo ver gaan als je wilt: of je ze nu ziet als slechts een metafoor of een fysieke realiteit. Of je waarde hecht aan alle toegeschreven kwaliteiten of dat je er slecht één uitkiest. Dat maakt niet uit: ga het pad op om te ervaren en te verkennen. Hou een dagboekje bij van wat er met je gebeurt.

En dan zal je zien: alles wat je aandacht geeft, groeit! Het Ministerie van Geluk heeft daarom een boekje gemaakt over de chakras met eenvoudige werkbladen om direct mee aan de slag te gaan. Heel eenvoudig én doeltreffend. Hieronder krijg je een voorbeeld van hoe het werkt.

Hoe werkt het?

De Chakra Check is zo ingericht dat je in korte tijd er direct mee aan de slag kunt. De teksten in het boekje zijn kort en concreet. En de werkbladen zijn bondig. Zo vormen zij een steuntje in de rug om meer balans te krijgen in jouw leven.
 
In het boek krijgt elk Chakra een heldere, bondige omschrijving. In de linker kolom wordt “Het fundament” omschreven. Waar gaat dit Chakra over? Wat zijn haar kenmerken? En in de rechterkolom hoe je een overactief en een onvoldoende actief Chakra kunt herkennen. En als laatste enkele tips wat je kan doen. Het helpt je vooral op weg, want ik weet zeker dat je eigenlijk al weet wat je moet doen…
 
Ieder Chakra gaat ook samen met een meditatie. Die staat groot afgedrukt op de 2e pagina.
 
Je krijgt voor ieder Chakra een werkblad. Eerst lees je rustig het (korte) hoofdstukje en dan denk en voel je hoe het bij jou zit. Dat geef je op de lijn tussen de afbeeldingen aan met een streepje of een kruisje.
 
Denk vervolgens goed na wat de kleinste stap is die je vandaag al kunt doen om meer in balans te komen. Iets dat zo klein is, dat je het nauwelijks merkt. En… dus ook goed kunt volhouden. En… je dus ongemerkt verandering gaat merken na een tijdje.
 
De werkbladen zijn in pdf en kun je dus gratis en onbeperkt blijven gebruiken: zo werk je aan jouw eigen balans-dagboek!

Alle chakras (en/of levensdomeinen) hangen met elkaar samen. Als je na een tijdje wat meer grip hebt op de chakras, kan je ook het werkblad “Hoe voel je je vandaag?” gebruiken. Met het boekje in de hand kan je zo elk chakra even nagaan en aangeven hoe het met jouw balans zit.

Kies vervolgens een of enkele chakras uit en vul het werkblad in.

Zo kan je elke dag in kleine stappen toewerken naar meer balans en meer vitaliteit in jouw leven!

Veel plezier!

Het Chakra-Check pakket

In het Chakra Check-pakket krijg je het e-book “Chakra Check” waarin je een uitleg krijgt over de Chakra’s en wat aanvullende informatie over Koshas en Nidras. Maar vooral krijg je concrete informatie over iedere chakra.

Daarnaast krijg je 7 werkbladen: voor iedere Chakra één. Op ieder A4 staan twee werkbladen en een handige stippenlijn waar je hem door kunt knippen. Tip: print een stapeltje uit en knip ze alvast op maat. Dan is de drempel lager om het te gebruiken.

Je krijgt ook het werkblad “Hoe voel je je vandaag?”, een A4 om alle Chakras even na te gaan en in een oogopslag te kunnen zien hoe jouw balans er uitziet.

En bedenk steeds: het gaat niet om de grote stappen, het gaat om de langdurige kleine stapjes!