Motie van vertrouwen

Warme woorden

Wil je iemand op een vrolijke manier laten weten dat je vertrouwen hebt in de goede afloop? Stuur dan een Motie van Vertrouwen!

In de politiek kennen we een motie van Treurnis, Afkeuring en Wantrouwen. Noodzakelijke middelen om de regering te controleren, maar… er mist nog iets. Namelijk de motie waarin we vertrouwen uitspreken, waarin we met elkaar verbinden.

Bijvoorbeeld bij een moeilijk examen of het schrijven van een scriptie. Of aan de start van een opleiding of aan de start van een nieuwe samenwerking. In moeilijke of spannende momenten kan je je wat onzeker voelen en het zelfvertrouwen raakt dan onder het vriespunt. Juist dan is het fijn om dat duwtje in de rug te voelen en een Motie van Vertrouwen te ontvangen.

En ook in vrolijke momenten past een Motie van Vertrouwen: een nieuwe baan, een huwelijk, een nieuwe huis. Allemaal momenten om vertrouwen uit te spreken!

Maak ‘m zelf!

Je kunt de Motie van Vertrouwen helemaal zelf maken door het formulier in te vullen. Je krijgt dan een pdf-bestand die je zelf kunt printen en cadeau geven (of voor jezelf op de spiegel plakken als reminder dat het goed komt!). Dit is helemaal gratis en je kunt het zo vaak doen als je wilt. 

Let op: de Motie van Vertrouwen is vormgegeven voor A5!

Bestel een officiële motie!

En er is een officiële Motie van Vertrouwen van met Ministerie van Geluk. Hier krijg je de Motie toegestuurd op prachtig, dik handgeschept papier. Met een print van de Motie en de tekst wordt er handmatig met een typemachine Underwood No 5 uit 1905 op getikt. Dit geeft een bijzonder resultaat: vanwege het dikke papier zie je letterlijk de letters in het papier gedrukt.

Formulier


Toelichting

De geschiedenis van de Motie van Vertrouwen

Bij de oprichting van het Ministerie van Geluk in 2014 had ik voor ogen om een aantal producten te maken die mensen, die jou, een glimlach op hun gezicht zouden toveren. Gewoon, omdat ze net even anders zijn. Je een ander perspectief bieden. En tegelijkertijd moest het een steuntje in de rug betekenen. Daar ligt steeds het doel van het Ministerie: toegankelijke producten bieden met enige diepgang. De Motie van Vertrouwen borrelde op, na het zien van eindeloos veel debatten in de Tweede Kamer en de spanning van een Motie van Wantrouwen die ingediend werd. Bij mij rees de vraag: “Waarom niet je vertrouwen uitspreken?”

Ik hou ervan om oud en nieuw met elkaar te mengen. Via marktplaats vond ik een oude typemachine. Een Underwood No 5 uit het begin van de 20e eeuw. In die tijd een revolutie in techniek, nu retro en oldschool. En ze spreken tot de verbeelding. Kinderen herkennen het toetsenbord enigszins en vragen zich ook af wat voor apparaat het nou precies is… Het voelt heerlijk om het getik van de toetsen te horen en te zien hoe de letters zich letterlijk op het papier drukken.

Om nou zo’n mooie Motie op ‘gewoon’ papier te maken, vond ik geen goed idee. Ik verzamelde een hele berg oude beleidsdocumenten en onderzoeken en begon zelf papier te maken. Een mooi proces van scheuren, knippen, weken, roeren, scheppen en drogen. Op de foto zie je hoe ik op een zomerse dag de vellen papier liet drogen op een gewoon wasrek. Het voelde goed om dat grovere, dikke papier in handen te hebben. Écht papier te voelen en het paste zo goed bij de typemachine!

En zo begon ik Moties van Vertrouwen te maken op aanvraag en bestelling. Omdat het een behoorlijke tijdsinvestering met zich meebracht raakte het sinds 2017 een beetje in de vergetelheid.

En nu, in 2023, vond ik nieuwe manieren! Via de site kan je nu zelf een Motie maken en uitprinten. Op die manier is het voor iedereen gratis en toegankelijk en kunnen we vertrouwen met elkaar delen! De vormgeving is aangepast aan de huidige huisstijl en… zo kunnen we van start! Wil je een écht Motie, op handgeschept papier en geschreven met de Underwood No 5? Dat kan gelukkig ook nog! Er is wel een maximum per maand, dus soms moet je misschien even wachten…

In het artikel hieronder, uit tijdschrift Het Zoet, lees je meer over begin van het Ministerie van Geluk, over het scheppen van papier en over de Motie van Vertrouwen.

Een artikel uit het allereerste begin