Weekendcursus Levenskaarten

Al sinds mensenheugenis maken we gebruik van landkaarten om twee vragen te beantwoorden: waar ben ik? En hoe kom ik waar ik wezen wil (of vermijd ik de plekken waar ik weg wil blijven)? In het Domincanenklooster in Huissen verzorg ik in 2020 weer twee weekenden om Levenskaarten te maken vrijdag 26 t/m zondag 28 juni en vrijdag 14 t/m zondag 16 augustus.

In deze dagen maak je kennis met een creatieve manier om deze vragen met betrekking tot jouw leven(sthema) te verbeelden: door zelf een landkaart te tekenen. Aan de hand van kleine opdrachtjes, anekdotes en verhalen word je op weg geholpen. Uit de rijke geschiedenis van de cartografie (bijv. de zoektocht naar ‘Terra Incognita’) uit reizen (bijv. verdwalen) en behulpzame modellen (bijv. de reis van de held).

ReisVanDeHeldBeide hersenhelften worden aangesproken: je wordt uitgedaagd om na te denken over jouw thema en gestimuleerd om dat creatief weer te geven. Tijdens deze dagen kun je kiezen om één grote kaart te ontwerpen of juist meerder kleine kaartjes die samen een atlas vormen.

Ons taalgebruik staat bol van verwijzingen die je kwijt kunt: ‘Ergens als een berg tegenop zien’, ‘Een veilige haven’, ‘door de bomen het bos niet meer zien’ of ‘een rots
in de branding’. Je wordt wegwijs gemaakt in de metaforen van de cartografie.

Voor wie wil –om een en ander te laten bezinken- kun je in de ochtend voor het ontbijt een Tai Chi en voor het avondeten een korte wandeling. Zo blijf je lekker ontspannen tijdens het creëren van de routegids door jouw leven: een levenskaart.

Er is alle ruimte om het kloosterritme te volgen, gewoon wat te lanterfanten, de tijd te nemen voor je dagboek of lekker wat lezen.

LevenskaartVoorbeelden

Ervaringen van deelnemers

De begeleider had een prettige, open en ontspannen houding. Fijn om de tijd te hebben om zelf aan de slag te gaan. En een goede afwisseling en variatie in programmaonderdelen; geen volgepropt programma!

Je word op een andere manier uitgedaagd om te reflecteren.

Je krijgt veel informatie en leuke tips. Ik ben echt gevoed en heb aandachtig mijn eigen gevoelsleven (en tips) weer op de kaart gezet!    

Wilco is een zeer plezierige begeleider: kennis, inhoud afgewisseld met een grapje, gepassioneerd.     

De begeleider is een bevlogen verteller en ik vond het fijn om genoeg ruimte voor mezelf te krijgen.

Veel verschillende kaarten en voorbeelden, leuke werkvormen waardoor iedereen iets anders maakt.