Bewegen & bezinnen
Mijn naam is Wilco Kruijswijk en met deze verhalen stel ik me graag aan je voor.
Bergpaadjes en asfaltwegen, industrie en een klein boerderijtje; op een pelgrimstocht wandel je door het landschap en accepteer je dat zoals het is. In 2007 wandelde ik van de Pyreneeën naar Santiago de Compostella. Nu wandel ik vrijwel ieder jaar een maand op een pelgrimsroute. In Spanje, Turkije, Japan, Italië, Frankrijk, waar dat maar kan. Om door fysieke inspanning tot rust te komen, te bezinnen en dutjes te doen in het veld. En om weer boordevol nieuwe ideeën thuis te komen. Zoals het maken van een Gelukskaart en een Gelukseconomie. En natuurlijk is de Camini zo ontstaan. En vooral uit zich dit in de eigentijdse pelgrimstocht: het Gelukkigerwijspad.
Vanaf 1999 hou ik mij bezig met de filosofie en beoefening van Oosterse krijgs- en bewegingskunsten. Zo heb ik jaren Aikido beoefend en Tai Chi, waarin ik ook vier jaar de docentenopleiding heb gevolgd. Ik volgde enkel cursussen in massage en heb de docentenopleiding voor Dru Yoga gevolgd. De kennis en ervaring verwerk ik hier in het thema Beweging en groei.
Wetenschap & praktijk
“Als ik later groot ben wil ik alles weten wat er te weten valt!”. Die woorden zette ik als kind kracht bij door het telefoonboek te pakken om die te gaan spellen. In essentie is er sinds die tijd niks veranderd, al heb ik door schade en schande mijn ambitie iets bij moeten stellen. Mijn studiepad verraad mijn brede interesse: via Filosofie en Theaterwetenschappen studeerde ik uiteindelijk cum laude af in de Algemene Sociale Wetenschappen.
Wetenschap en praktijk lijken tegenpolen van elkaar. Veel mensen ervaren dit als een kloof, ik zie het meer als yin en yang: onlosmakelijk met elkaar verbonden en in elkaar verankerd. Ik doe graag onderzoek en benut wetenschappelijke kennis bij ontwerpen. Tegelijkertijd wil ik het ook zelf ervaren en uitproberen. Deze houding vind je ook terug in mijn werk in het thema Zorg en steun.
Verbinden & Creeëren
Iedere dag verwonder ik mij weer over de wereld waarin we leven en hoe we met elkaar leven. En daar ben ik blij om. Ik zoek naar verbindingen hoe ik het werk van Lefebvre over ritmeanalyse kan verwerken in drummen of in wandelen, bijvoorbeeld met Morse Lopen. Of hoe ik mijn voorliefde voor tekenen en vormgeven kan verbinden door een landkaart te maken met daarop een toegankelijke analyse van bestaande kennis over geluk. Of het steeds weer verkennen van nieuwe mogelijkheden van AI en nieuwe software voor het maken van animaties. En simpelweg: deze website! Ik vind het heerlijk om daar stap voor stap aan te knutselen. Ook het hele ontwikkelproces van de geluksmunt, via hout, 3d-printen naar tin gieten is een mooie typering van hoe ik oud-en-nieuw, ambacht en techniek, graag met elkaar verbind om iets nieuws te creeëren. Dit zie je in al mijn werk terug en in de thema’s Geluk & creativiteit en zin & reflectie staat het echt centraal.
Projecten
Hieronder vind je een greep uit mijn projecten. Sommige zijn lange, meerjarige programma’s waarin ik projectleiding voerde, andere zijn juist weer klein: een speciale lezing of mooi artikel. De diversiteit aan activiteiten is iets dat mij motiveert.
Doorlopend
Aan sommige projecten werk ik elk jaar door en verder, met name op het gebied van wandelen, pelgrimeren en persoonlijke ontwikkeling:
- Gelukkigerwijspad: een eigentijdse pelgrimsroute in midden nederland. Onderhoud
- Struinpad: een avontuurlijk wandelroute tussen rivier en dijk, voor bezinning en reflectie.
- Camini: retraites en coaching gebaseerd op pelgrimsprincipes
- Academie van geluk: online en hybride cursussen voor persoonlijke en maatschappelijke bloei.
- Yoga: het verzorgen van retraites bij het dominicanen klooster te Huissen en lessen bij Yogacentrum Amersfoort.
In het laboratorium
Op de achtergrond ben ik altijd aan het spelen en het leren en zo is er een aantal projecten dat in het ‘laboratorium’ pruttelen:
- Afpellen is optellen (2023-nu). Een project over een langdurige correspondentie die in 2020 is gestart.
- Morse lopen (2016-nu). Een poëzie project over wandelen
- Gevoel erdoor (2017-nu). Een poëzie project die pijnlijke teksten omtovert tot zachtere gedichten.
2024
- 100 x 10.000 (ism uitgeverij Zilt). Een lichtvoetige en diepzinnige wandelgids. Inspiratie om in beweging te komen en te blijven.
- Training 100 x 10.000. De digitale leeromgeving die hoort bij het boek 100 x 10.000
- Training Leven en werken volgens pelgrimsprincipes. De digitale leeromgeving die hoort bij de retraites, coaching en de Camini.
- Retraite Moderne Pelgrims (i.s.m. uitgeverij Zilt) in Dominicanenklooster Huissen. Een drie-daagse retraite waarin we samen een kompas van hoop samenstellen vanuit pelgrimsprincipes.
- Inspiratiebundel Casemanagement dementie (Movisie) Een publicatie met praktijkvoorbeelden voor toekomstbestendige casemanagement dementie.
- Redacteur WijkWijzer (Movisie): schrijven van artikelen voor het platform voor beleidsmakers, professionals en actieve buurtbewoners over leefbaarheid en veiligheid van wijken. Onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV).
- Wederzijdse winst (Movisie). Een publicatie voor beleidsadviseurs over de impact die sociaal werk heeft op gezondheid. Een praktische onderbouwing voor de brug tussen welzijn en zorg.
- Longread en videos (Movisie): voor een kennismagazine over dementie verzorgde ik een artikel met enkele videos over hoe in Meerssen gewerkt is aan een dementievriendelijke gemeente.
2023
- Artikelen GALA (Movisie). Een (bijdrage aan) een serie artikelen over het Gezond en Actief Leven-Akkoord voor beleidsadviseurs.
- Filmpjes en animaties voor Samen optrekken (2023-2024 Hogeschool Rotterdam). 4 animaties en 10 filmpjes als educatief materiaal bij het ZonMw-programma Samen optrekken.
- Coaching op basis van pelgrimsprincipes (Paluka). Op pad met teams van verschillende organisaties om hun vraagstukken te belichten vanuit pelgrimsprincipes.
- Programmatheorie inclusieve ouderenzorg (Pharos). Een bijdrage aan de zoektocht naar inclusieve ouderenzorg.
- Wegwijzer cultuursensitieve mantelzorg (MantelzorgNL). Een bijdrage aan de zoektocht naar het inclusief en cultuursensitief maken van mantelzorgondersteuning.
2022
- Training MantelzorgBalans (MantelzorgNL). In drie regio’s 2 trainingsdagen met een individueel coachingsmoment er tussendoor voor het toepassen van de MantelzorgBalans-tool.
- Taking care of Caregivers (2021-2022 Pharos, MantelzorgNL). Ontwikkeling onderdeel voor mantelzorgers en het verzorgen van drie afleveringen van een podcast waarin kenniswerkers en een mantelzorger aan het woord komen over cultuursensitieve mantelzorgondersteuning voor mensen met dementie.
- Ondersteuning van Indische en Mollukse mantelzorgers (MantelzorgNL). Werken aan een publicatie over cultuursensitieve mantelzorgondersteuning.
- Oog voor Naasten (LUMC 2022-2024). Ontwikkeling van een projectwebsite, videos en vormgeving van brochures en materialen.
- Vier de verschillen (Belastingdienst). Verzorgen van een lezing en een podcast om na de lezing al wandelend nog te kunnen nagenieten.
2021
- E-Learning COM (Hogeschool Rottedam). Het ontwerpen van een E-learning voor het gebruik van de COM-methodiek.
- StageBureau Informele zorg (2021- 2022 MantelzorgNL). Een project waarin onderwijs en informele zorg op elkaar afgestemd wordt, resulteerd in een mooi handboek.
- MantelzorgBalans (UMCG, MantelzorgNL). Bijdrage aan de ontwikkeling van de MantelzorgBalans-tool.
- Samen geven we kleur (MantelzorgNL). Onderdeel van het Samen Ouder Worden-programma met de nadruk op hoe vrijwillige inzet cultuur sensitiever gemaakt kan worden ten behoeve van mantelzorgondersteuning.
- In voor mantelzorg (Movisie). Het schrijven en vormgeven van een gids over Waarderend veranderen, in de specifieke context van mantelzorgondersteuning.
2020
- Adviestraject (gemeente Zaanstad). Een adviestraject naar mantelzorgondersteuning in de gemeente Zaanstad.
- In voor mantelzorg (2020 – 2021 Movisie) Kennissysnthese van de opgehaalde inzichten bij de In voor mantelzorg-trajecten in het land.
- Kennisportal Informele zorg (Hogeschool Utrecht) Opzetten met partners van een kennisportal over informele zorg.
2019
- Onderzoek logeerzorg (Movisie). Een onderzoek bij drie gemeenten naar de impact en uitdagingen van logeerzorg.
- Smedekinckpaadjes (2019-2020 Museum Smedekinck te Zelhem)
- Ontwikkeling Struinpad (2018-2020)
2018
- Lectoraat Participatie, zorg en ondersteuning (2018–2020 Hogeschool Utrecht) Een bijdrage aan verschillende artikelen, e-learning modules, bijeenkomsten, etc. gericht op mantelzorgondersteuning.
- Palliatieve zorg Op weg naar mantelzorgondersteuning op maat (2018-2021 MantelzorgNL). Projectleiding van een meerjarig ZonMw-programma.
- Landkaart Expertisecentrum Familiezorg (ExFam). Een traject met een serie bijeenkomsten om het strategische beleid te verbeelden op een landkaart.
- Artikel dementiezorg voor Elkaar (Movisie)
- Voor de Pons Academie verzorgde ik enkele lessen voor de Post-HBO leerlijn over vrijwilligersmanagement.
- Lezingenreeks Respijtzorg (Movisie)
- Voor het jubileum van Pelgrimswegen naar Rome was ik de keynote-speaker en ontwierp een jubileum-munt en maakte daar 1000 stuks van in tin.
- Retraites Levende Kaarten, Camini en Tai Chi (Huissen). Verschillende retraites over bewegen en bezinnen.
2014 - 2017
- Ontwikkeling Camini
- Ontwerpen Gelukkigerwijspad en Geertje Arendspad
- Ontwerpen landkaart “Op weg naar geluk”
- Ontwerpen tinnen geluksmunt
- Ontwikkeling Warme Woorden: Motie van Vertrouwen en Geluksbrieven
Publicaties
Boeken, brochures en essays
Kruijswijk, W.P. (2024) 100 x 10.000 stappen, een lichtvoetige en diepzinnige wandelgids. Uitgeverij Zilt.
Kruijswijk, W.P. (2024) Gezondheidswinst vanuit het sociaal domein. Kennis en inzichten voor beleidsmakers. Utrecht: Movisie
Kruijswijk, W.P. (2024) Toekomstbestendig casemanagement dementie. Utrecht: DNN, Vilans, Movisie
Batman, G. & Kruijswijk, W.P. (2022) Samen geven we kleur. Cultuursensitief werken met vrijwilligers bij mantelzorgondersteuning. Zeist: MantelzorgNL
Kruijswijk, W.P. (2022) Passende ondersteuning voor Indische en Molukse mantelzorgers. Wegwijzer voor zorg & welzijn. Zeist: MantelzorgNL, Stichting Pelita, LSMO
Kruijswijk, W.P. (2022) Passende ondersteuning voor Indische en Molukse mantelzorgers. Wegwijzer voor huisartsen. Zeist: MantelzorgNL, Stichting Pelita, LSMO
Kruijswijk, W.P. (2022) Passende ondersteuning voor Indische en Molukse mantelzorgers. Wegwijzer voor gemeenten. Zeist: MantelzorgNL, Stichting Pelita, LSMO
Kruijswijk, W.P., Grinsven, S. van, Scherpenzeel, R. (2021) Gids waarderend veranderen. Over lokale samenwerking voor en met mantelzorgers. Utrecht: Movisie.
Besselink, D., Esch, E. van, Kruijswijk, W.P. (2020). Stagebureau informele zorg. Voor het organiseren van betekenisvolle stages in de informele zorg. Zeist: MantelzorgNL
Kruijswijk, W.P. (2020, 2022). Het Struinpad. Een avontuur tussen rivier en dijk. Utrecht: GeluksPers.
Kruijswijk, W.P. (2020). Smedekinckpaadjes. Voor beweging en ontmoeting. Utrecht: GeluksPers.
Kruijswijk, W.P. (2017,2018,2019,2021). Gelukkigerwijspad. Lichtvoeting en diepzinnig pelgrimeren. Amersfoort: GeluksPers.
Kruijswijk, W.P. (2017). Geertje Arendspad. Op zoek naar thuisgevoel. Amersfoort: GeluksPers.
Kruijswijk, W.P., Peters, A., Nanninga, K., Tanja, A. (2017). De kunst van het weten. Toolkit monitoren en evalueren van het informele zorgbeleid. Utrecht: Movisie.
Kruijswijk, W.P., Hermans, M., Rooijen, H. van (2016). Mannen en mantelzorg. Niet te missen! Utrecht: Movisie.
Kruijswijk, W.P., Hoek, K. van den & Maat, J.W. van de (2014). Bouwen aan Buurthulp. Handboek voor het organiseren van onderlinge hulpverlening in de buurt. Utrecht: Movisie.
Kruijswijk, W.P., Peters, A. (2014). Samen zorgen met mantelzorgers. Visie op mantelzorg. Utrecht: Expertisecentum Mantelzorg.
Kruijswijk, W.P., Veer, M. van der, Brink, C., Calis, W., Maat, J.W. van de, Redeker, I. (2014). Aan de slag met sociale netwerken. De 44 meest bekende methoden verzameld. Utrect: Movisie, Vilans, Actiz.
Kruijswijk, W.P. , Peters, A., Elferink, J., Scholten, C. & Bruijn, I. de (2013). Mantelzorgers en vrijwilligers in beeld. Houten: BSL.
Cuijpers, M., Kruijswijk, W.P. & Lier, W. van (2012). Momenten van zin. Essay over zingeving en mantelzorg. Utrecht: Expertisecentrum Mantelzorg.
Kruijswijk, W.P. (2011). Uit het oog. Essay over gevoelens van eenzaamheid onder mantelzorgers. Utrecht: Expertisecentrum Mantelzorg.
Hoofdstukken
Kruijswijk, W.P. (2021) Met elkaar zorgen. Een volledig netwerk en de dagelijkse realite In: Hartenkreten van mantelzorgers, Witteveen, E. Siteur-Scholten,A. & Brandts, M. (Red) Oud-Turnhout: Gompel & Svacina.
Kruijswijk, W.P. (2021) De energie van de mantelzorger. Mantelzorg vanuit het dagelijks leven bekeken. In: Hartenkreten van mantelzorgers, Witteveen, E. Siteur-Scholten,A. & Brandts, M. (Red) Oud-Turnhout: Gompel & Svacina.
Kruijswijk, W.P. (2021) Respijtzorg. Een adempauze voor de mantelzorger. In: Hartenkreten van mantelzorgers, Witteveen, E. Siteur-Scholten,A. & Brandts, M. (Red) Oud-Turnhout: Gompel & Svacina.
Witteveen, E. & Kruijswijk, W.P. (2021) Wat zijn kenmerken van de mantelzorgsituatie? Over diversiteit en belasting. In: Hartenkreten van mantelzorgers, Witteveen, E. Siteur-Scholten,A. & Brandts, M. (Red) Oud-Turnhout: Gompel & Svacina.
Witteveen, E. & Kruijswijk, W.P. (2019). De energie van de mantelzorger, een ander perspectief. In: Handboek Steunend Relationeel Handelen, Wilken, J.P. Amsterdam: Uitgeverij SWP
Kruijswijk, W.P. (2018). Hoop. In: Vermaas, M. (red) Met liefde zorgen. Inspiratie voor mantelzorgers. Utrecht: Uitgeverij Boekencentrum.
Kruijswijk, W.P. (2018). Loslaten. In: Vermaas, M. (red) Met liefde zorgen. Inspiratie voor mantelzorgers. Utrecht: Uitgeverij Boekencentrum.
Kruijswijk, W.P. (2018). Zelfzorg. In: Vermaas, M. (red) Met liefde zorgen. Inspiratie voor mantelzorgers. Utrecht: Uitgeverij Boekencentrum.
Kruijswijk, W.P., Peters, A. & Witteveen, E. (2016). Samenspel tussen mantelzorg en professionals. In: Handboek werken in de wijk, Wilken, J.P. & Bergen, A. van (red). Amsterdam: SWP.
Wetenschappelijke artikelen
Hoogeboom, M., Yerkes, M. & Kruijswijk, W.P. (2024). The risks of job flexibility: an analysis of reconciling paid work and informal care across organisations using the capabilities approach. International Journal of Care and Caring
Hoogeboom, M., Kruijswijk, W.P. & Yerkes, M. (2016). Reconciling work and informal care across organisations: a question of capabilities? Odense: conference paper.
Kruijswijk, W.P., Da Roit, B. & Hoogenboom, M.H.M. (2014). Elasticity of care networks and the gendered division of care. Ageing & Society
Artikelen
Kruijswijk, W.P. (2024) Luisteren en doen: samen bouwen aan een dementievriendelijke gemeente. Utrecht: Movisie
Pasman, R., Francke, A.L., Kruijswijk, W., Witkamp, E. (2020) Blended-learning in de wijk: mantelzorgondersteuning in de laatste levensfase. Pallium: 2020, 22(3), 25-27
Kruijswijk, W.P. & Dam, M. (2019). Het belang van sociale netwerken. Utrecht: HU, KUS.
Kruijswijk, W.P. & Witteveen, E. (2018). What’s in a name. Over de definities en de rijke wereld van informele zorg. Utrecht: HU, KUS.
Kruijswijk, W.P. & Witteveen E. (2018). Sociaal netwerk, mensen werk! Aandacht van de gemeente voor een meer relatie gerichte benadering. Utrecht: HU, KUS.
Bijnsdorp, F., Broese van Groenou, M., Francke, A., Pasman, R., Evans, N., Peeters, C. & Kruijswijk W. (2018). Zorgnetwerken. Wie zorgt voor thuiswonende ouderen aan het levenseinde. Pallium, multidisciplinair tijdschrift over Palliatieve zorg. Vol 20, No 4, sep 2018.
Kruijswijk, W.P. (2017). Verdwalen voor het goede doel. Het Zoet, Arnhem
Kruijswijk, W.P. (2017). Zwerven door Twente. Hilligenbpad. In: Jacobsstaf 116, pg 54-55
Kruijswijk, W.P. (2017). Mijmeren over geluk. Gelukkigerwijspad. In: Jacobsstaf 115, pg 24-26
Kruijswijk, W.P. (2017). Verbdinding en verdieping op de Walk of Wisdom. In: Jacobsstaf 114, pg 28-30
Kruijswijk, W.P. (2016). Als zitten het nieuwe roken is, hoe stop ik dan met zitten? Het Zoet, 2016
Kruijswijk, W.P. (2014). Hoe Buurthulp kan werken. Op: socialevraagstukken.nl
Peters, A., Houten, M. van en Kruijswijk, W.P. (2014) Ik ga het niet met de buurvrouw over de problemen in mijn hoofd hebben. Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken, 2014, nr 2.
Kruijswijk, W.P. & Cuijpers, M. (2013). Over zingeving en mantelzorg. De relatie. Maatwerk, vakblad voor maatschappelijk werk, 2013, nr 1., pg. 10 - 13.
Peters, A. & Kruijswijk, W.P. (2013). De winst van samen zorgen. In: Skipr, december 2013.
Cuijpers, M. & Kruijswijk, W.P. (2012). Aanspreken op kracht. Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2012; 34:5, pg. 240-242.
Peters, A. & Kruijswijk, W.P. (2012) Succesvolle buurthulp heeft professional op de achtergrond. Vakwerk, tijdschrift voor vrijwilligerswerk. 2012, nr. 3, pg 26-28.
Webartikelen
Kruijswijk, W.P. (2024) Bewonersbetrokkenheid. Zonder wrijving geen glans. Utrecht WijkWijzer
Kruijswijk, W.P. (2024) De (on)voorspelbaarheid van mobiele ontmoetingsplekken. Utrecht WijkWijzer
Kruijswijk, W.P. (2024) Doen én reflecteren in Woensel Zuid. Utrecht WijkWijzer
Kruijswijk, W.P. (2024) Bewonersbedrijven: een essentieel onderdeel van stedelijke infrastructuur Utrecht WijkWijzer
Kruijswijk, W.P. (2024) De energiebespaarcoaches in Breda Utrecht WijkWijzer
Kruijswijk, W.P. (2024) Bewonersbetrokkenheid onmisbaar in Heerlen Noord Utrecht WijkWijzer
Kruijswijk, W.P. (2024) De AanDeBak-Garantie: van school naar werk Utrecht WijkWijzer
(Onderzoeks)rapporten
Kruijswijk, W.P. & Ramaker, L. (2020). Logeerzorg, geschikt voor thuiswonende mensen met vergevorderde dementie? Utrecht: Movisie.
Kruijswijk, W.P. & Nanninga, K. (2017). Wat werkt bij mantelzorgondersteuning? Utrecht: Movisie.
Kruijswijk, W.P., Hoek, K. van den, Rooijen, H. van (2016). Wat geeft een adempauze aan de mantelzorger? Utrecht: Movisie.
Kruijswijk, W.P., Vethman, A. & Wierda, E. (2015). Position paper - gendersensitief beleid bij gemeenten. Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Bunnik: NVR, Atria, Movisie, Mezzo.
Kruijswijk, W.P., Meeuwsen, M. & Peters, A. (2014) ZonMw-signalement Informele zorg. Den Haag: ZonMw.
Oude Avenhuis, A. & Kruijswijk, W.P. (2014). Een plek en een stem voor mensen met dementie. Evaluatieonderzoek voor het Odensehuis. Utrecht: Movisie.
Kruijswijk, W.P. , Peters, A., Bosch, A. van den, Maat, J.W. van de, Oude Avenhuis, A. (2014). Buurthulp in 2014. Zes praktijkvoorbeelden. Utrecht: Movisie.
Houten, M. van, Kruijswijk, W.P., Peters, A. (2013). Beleidsidealen in de praktijk. Kansen en risico's vanuit het perspectief van cliënten bij de decentralisatie van zorg en ondersteuning. Utrecht: Movisie.
Oude Avenhuis, A. & Kruijswijk, W.P. (2013). Aandacht voor mantelzorgers werkt! Onderzoek naar de ervaringen van werkende mantelzorgers, hun leidinggevenden en hrm-adviseurs. Utrecht: Expertisecentrum Mantelzorg.
Dijk, N. van, Groffen, M., Hoitsma, S., Kruijswijk, W.P. & Renselaar, I. van (2013) Museum Rotterdam en de mantelzorgers. Rotterdam: Museum Rotterdam.
Publicaties over interventies en evidence based werken
Kruijswijk, W.P. (2020, 2022) MantelzorgBalans. Draaiboek voor bijeenkomsten. Zeist: MantelzorgNL
Scherpenzeel, R., Kruijswijk, W.P., Ballering, C. & Hazebroek, L. (2016). Effectieve respijtzorg, een stappenplan voor gemeenten. Utrecht: Movisie.
Kruijswijk, W.P. & Cuijpers, M. (2015). Op weg naar vitaliteit. Landkaarten als reflectietool voor mantelzorgers en mantelzorgondersteuners. Utrecht: Expertisecentrum Mantelzorg.
Kruijswijk, W.P. (2012, 2014, 2015, 2017). Methodebeschrijving MantelScan. Utrecht: Movisie.
Heijs, N. & Kruijswijk, W.P. (2013) Methodebeschrijving Community Support. Utrecht: Movisie.
Maat, J.W. van de, Vermaas, M. & Kruijswijk, W.P. (2012). Omgaan met eenzaamheid onder mantelzorgers. Herkennen, bespreken en aanpakken. Utrecht: Expertisecentrum Mantelzorg
Kruijswijk, W.P. (2012). Handreiking MantelScan. Samenstelling, organisatie en risicofactoren van een zorgnetwerk in kaart. Utrecht: Expertisecentrum Mantelzorg.
Kruijswijk, W.P. (2011). Methodebeschrijving Leren Balanceren. Utrecht: Movisie.
Kruijswijk, W.P. (2011). Methodebeschrijving Op reis langs de voorzieningen. Utrecht: Movisie.