Het mysterie van het pelgrimsgeluk

Waarom gaan we op pad?

Slapeloze nachten door snurkende medepelgrims, je voeten vol blaren, herbergen die vol zijn en je nog 10km meer moet lopen tot de volgende… een pelgrim krijgt veel te verduren. Tegelijkertijd stralen pelgrims. Het hervonden contact met de eenvoud van het ritme: eten, lopen, slapen… de ontmoetingen, de verhalen. Het Hogere Doel. Dit is het mysterie van het pelgrimsgeluk. En… wat kunnen we van pelgrimeren leren voor ons dagelijks leven?

Duizenden kilometers

Sinds 2007 heb ik duizenden kilometers gewandeld op pelgrims- en andere bijzondere paden. Uiteraard in eigen land, zoals het Hilligenpad en de Walk of Wisdom. Of bij de buren, in Duitsland de D.O.P.. Ik wandelde de Camino Frances, del Norte, de la Plata, Primitivo, Portugues. Soms meer dan eens… In Portugal de camino de Fatima. In Italië wandelde ik de Franciscaanse route. En in Japan de Shikoku Henro en Kumano Kodo. Op Cuba wandelde ik in de voetsporen van Che Guevarra, in Engeland de Hadrians wall en ga zo maar door…

Uit al deze ervaringen haalde ik 5 kernwaarden… En ontwikkelde ik verschillende wandelroutes, zoals het Gelukkigerwijspad en het Struinpad.

Doen, denken, ervaren en zijn

Onder deze kernwaarden liggen jarenlange, praktische ervaringen ten grondslag en ook… stapels aan wetenschappelijke literatuur en onderzoek. Sinds 2009 werk ik als projectleider, ontwerper en onderzoeker aan thema’s die te maken hebben met zorg en ondersteuning en sinds 1999 werk en leer ik op het gebied van Tai Chi en Yoga. Het is een mix van onderzoek en praktijk. Een mix van doen, denken, ervaren en zijn. Dat maakt het geheel zo krachtig!

{randomimage}wp-content/uploads/wandelquotes/,100%,100%,Quotes{/randomimage}

Meer weten?

Ik verzorg lezingen waarin ik vertel over deze kernwaarden. Telkens op maat gemaakt: misschien speelt er in jouw omgeving of in jouw organisatie iets specifieks? Dan bekijken we dat eens vanuit de Pelgrimslens…

Naast lezingen schrijf ik graag artikelen, verzorg workshops of werk mee aan projecten waarin deze kennis en ervaring van meerwaarde is.

(P.S. Leuk weetje… elke keer als je deze pagina opnieuw bezoekt, krijg je een andere wandelspreuk te zien in het kader hiernaast. Probeer maar eens…)

Deze organisaties gingen jou voor…

Even contact?

Graag hoor ik van je als ik iets voor je kan betekenen. Of als je een vraag hebt of een wild idee…


De kernwaarden van het Pelgrimsgeluk

Ga je eigen weg…

Volg jouw eigen ritme.
Tijdens een pelgrimstocht staat het (her)vinden van jouw eigen ritme voorop. Niet het schema, de agenda of de plannen die van buitenaf bepalen wat jij doet, maar de hoeveelheid energie, zin en behoefte die je op dit moment hebt. De dag zelf bepaalt wat je gaat doen, hoeveel je gaat lopen, waar je gaat slapen. Wees mild voor jezelf. Het kunnen aansluiten bij jouw eigen ritme is het werk van een levenskunstenaar.

Omarm de eenvoud
Sta je zelf toe om op jouw tijd je te bezinnen op wat je écht nodig hebt. Zowel materieel, emotioneel als spiritueel. Wat eet en drink je tijdens de route? Welk verdriet draag je met je mee? Waar hoop je op? Weet je jezelf verbonden? Laat de hectiek buiten het Gelukkigerwijspad. Zet bijvoorbeeld jouw telefoon in vliegtuig-modus. Of zet je geluid uit. Lees een week geen krant. Check je mail niet en zet je afwezigheidsassistent aan.

…samen met anderen…

Ga ontmoetingen aan
Een pelgrimstocht is een reis naar binnen. En met het (her)vinden van jouw eigen ritme en het omarmen van de eenvoud ontsluit je de deur naar oprechte ontmoeting met anderen. Dat kunnen mede pelgrims zijn, maar ook inwoners van de dorpen die je aandoet of de gastheren en -vrouwen waar je eet, drinkt of slaapt. Schenk hen jouw glimlach, een compliment of een warm woord. Laat zo een spoor van vriendelijkheid achter. Misschien heb je zelfs kleine cadeautjes om uit te delen. En bedenk: geluk wordt groter als je het deelt!

Schenk vertrouwen
Jij bent op alle niveau’s van anderen afhankelijk. En anderen van jou. Ieder vervult een eigen rol in de deze wederzijdse afhankelijkheid. De gedachte volledig zelfstandig en onafhankelijk te (moeten) zijn is een misvatting. Een pelgrim beseft dit ten diepste in zijn rol als gast en vreemdeling. Vertrouwen staat aan de basis om elkaar verder te helpen

…in de samenleving.

Laat de wereld mooier achter
Als pelgrim trek je door het landschap en door woonkernen. Stel jezelf tot doel om daar waar je geweest bent mooier achter te laten. Dat kan al door uit te stralen dat jij jouw eigen ritme gevonden hebt, dat je vriendelijkheid verspreidt en vertrouwen schenkt. Maar ook door op sommige plekken jouw tijd te doneren met vrijwilligerswerk of door zwerfafval te ruimen.

Op de kaart…

De landkaart “op weg naar geluk” van het Ministerie van Geluk geeft nog een extra verdieping aan deze kernwaarden. “Ga je eigen weg…” ga over het innerlijk, ingrediënten waar jezelf wat mee kunt. “Samen met anderen” gaat over het interpersoonlijke, het belang van de Ander. En “in de samenleving” gaat juist over de context. De kaart is opgebouwd met input uit de positieve psychologie.

Als je een exemplaar wilt hebben, dan kan je de kaart vinden in de webwinkel.