Levende kaarten

Wat vertellen kaarten ons?

Kaarten werpen een specifiek perspectief op onze levens en de wereld om ons heen. Ze vertellen ons waar we zijn en hoe we ergens kunnen komen. En ook geven ze inzicht in plekken die we beter kunnen vermijden. Een sterke metafoor om mee te werken dus! Het met elkaar maken van een kaart is een prachtig proces: analytisch én creatief. Het is denken én doen, dat maakt een Levende Kaart zo krachtig!

Als kind tekende ik plattegronden van tuinen die het hele jaar in bloei stonden en verzon ik fictieve landen waar zich de meest wilde avonturen zich afspeelden. In het bos speelde ik Robin Hood en kwam erachter hoe ontzettend lastig het is om een kaart te tekenen van het bos met al die kleine sluippaadjes erop.

Deze passie heb ik nooit meer losgelaten en nu verzorg ik lezingen, workshops, cursussen en maak ik kaarten in opdracht.

Lezingen

De geschiedenis van de landkaarten biedt een prachtige spiegel van ons bestaan. Fouten werden eeuwenlang in stand gehouden, vanwege de autoriteit van de bedenker. Het continent Afrika is in onze gedachten , vanwege de manier waarop wij kaarten tekenen. Hele bergketens die niet bestaan, maar toch ruim 100 jaar op landkaarten hebben gestaan doordat kaartenmakers elkaar natekenden. Er zijn avontuurlijke, grappige, interessante en ernstige verhalen over landkaarten.

Met meer dan 20 jaar studie en ervaring vind ik het leuk om jouw vraagstuk of thema te belichten vanuit cartografie en navigatie. Daag me maar uit, het wordt leuk!

Contact

Interesse in een lezing, workshop en/of een eigen kaart? Heb je een vraag of een opmerking, laat dan graag wat van je horen!


Workshops en cursussen

Een Levende Kaart is een middel. De inhoud van de workshop wordt dus gevormd door het thema van jou of jouw organisatie. Om een beeld te geven over wat kan, noem ik hier wat voorbeelden. Overigens worden de bijeenkomsten alleen maar beter als je ze mengt met bijvoorbeeld een Camini of Yoga. En het lichtvoetige karakter wordt vergroot wanneer je het departement Gelukszoekers erbij betrekt. Enkele voorbeelden:

  • Voor In voor Mantelzorg gaf ik workshops over “Samenwerken met informele zorg” en op andere congressen gebruikte ik het werken met speciale kaarten over “mantelzorg en vitaliteit”
  • Voor hofje Armen de Poth begeleidde ik een sessie over de toekomst van het hofje. Deelnemers tekende hun route naar de toekomst op de kaart.
  • Voor de Zorg Vrijstaat deed ik een evaluatie over NaTafelen. We keken terug, naar het nu en naar de toekomst en dat gaf ik vorm op een landkaart.
  • Bij Dominicanenklooster Huissen verzorgde ik weekend retraites om jouw eigen Levenskaart te tekenen.
  • Verschillende workshops gaf ik rondom het thema Eenzaamheid.
  • Voor de Amersfoortse Berg verzorgde ik een cursus filosofie over “Vrijheid en verantwoordelijkheid”. De leerlingen werden uiteindelijk uitgedaagd om het thema te verbeelden in een landkaart. In het filmpje hieronder zie je enkele resultaten:

Deze organisaties gingen jou voor

Kaarten in opdracht

Een boek

Mo Gawdat is de voormalige chief business officer van Google X en auteur van onder andere De logica van geluk. Op uitnodiging van Action for Happiness kwam hij naar Nederland voor een lezing over zijn boek. Het Ministerie van Geluk werd gevraagd om zijn boek in een landkaart vorm te geven.

De kaart had ik laten drukken op stevig board. Bij de uitreiking was Mo Gawdat zo gefascineerd dat hij het board op de grond legde en op zijn knieën er een tijdje naar bleef kijken. Het publiek werd na een paar minuutjes ongeduldig: wat heeft hij gekregen? wat gebeurter?

Na afloop bleek dat we elkaar te laat ontmoet hadden. Hij vertelde: “Wij wilden een kaart maken voor bij het boek, maar dat mislukte. Dit is eigenlijk wat we zochten.”

Een beleidsplan

Het Expertisecentrum Familiezorg wilde een nieuwe beleidsplan en samen met het Ministerie van Geluk kozen we voor een innovatieve aanpak: een landkaart.

Het thuisland aan de linkerkant ging over henzelf, elk teamlid had een stad en de gebouwen representeerden scores van kwaliteiten. Voordat iets nieuws opgepakt mocht worden, moesten de vragen die bij het kompas stonden positief beantwoord worden: zo bleven we op koers.

De eilanden onderweg gingen over kansen en bedreigingen en de kwaliteitsbescherming van de eigen methodiek.

Vervolgens kwam je in de golf van Samenwerken terecht die de condities van goede samenwerking van Kaats en Opheij benoemen. Via die golf kom je uit op het rechter eiland: korte en lange termijn doelen.

In het kader was vervolgens beperkt ruimte voor een slogan en een korte omschrijving. Een prachtige proces waarin we ook gebruik maakten van gamification en ikigai.

Lancering tijdschrift

Voor de lancering van een editie van Het Zoet in Arnhem werkte Levende Kaarten samen met De Stapperij: een plattegrond van Arnhem met enkele “wandelopdrachten”.

Bij het volbrengen van drie van deze opdrachten kreeg je toegang tot het event en een exemplaar uitgereikt. Het was vooral een heel leuke, lichtvoetige manier om de stemming erin te krijgen en de deelnemers elkaar op een plezierige manier met elkaar in contact te krijgen.

Voor hen die niet zo bekend waren in Anrhem, waren er ook nog allemaal pareltjes op de kaart gezet: plekken die zeker het bezoeken waard zijn!

Deze organisaties gingen jou voor

Op weg naar Geluk

Maar de eerste kaart die het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier maakte was de landkaart “Op weg naar geluk”. Oorspronkelijk gemaakt ter ondersteuning van een interview met mij voor een tijdschrift. Uiteindelijk een onderdeel van het Gelukkigerwijspad en vele lezingen, workshops en andere omzwervingen. Tot en met een speciale versie op Tyvek-papier (waterafstotend ‘frommel’ papier) die mee op reis is geweest tijdens een pelgrimage van 1200km op Shikoku in Japan.

Toegift 🙂 Kaarten en geluk

Origami

Tijdens mijn pelgrimage in Japan, langs de 88 tempels op Shikoku, leerde ik wat origami vouwen. Simpelweg omdat het makkelijker was dan Japans leren. De kraanvogel is een symbool voor geluk. Na de pelgrimstocht ben ik blijven vouwen. Vooral ook vanwege het principe van O Settai, grofweg cadeautjes die je onderweg krijgt. Nu gebruik ik origami om als cadeautje te geven bij een mooie ontmoeting of een workshop. En in dit filmpje laat ik zien hoe je zelf een kraanvogel kan vouwen van een stukje landkaart.